Rumeni muškat

    V literaturi se navaja kot: muškat bijeli, muskat žuti, Muskateller gelber, Muscato bianco, Muscat blanc de Frontignan.

    Grozd je srednje velik, zbit in valjaste oblike, vèasih tudi nekoliko razvejan. Jagode z debelo jagodno kožico so srednje velike, okroglaste do sploščene, zeleno rumene barve in na sonèni strani nekoliko zapečene. Jagodni sok je sladek in z izraženim muškatnim okusom. List je srednje velik, tri- ali petdelen, temnozelen z ostrimi rumenkastimi zobci na vrhu.

    Pri nas je to najbolj aromatična sorta. Vino je zelenkasto rumene barve. Vonj je močno izražen in spominja na grozdje muškata. Aroma je dišeča muškatna, elegantna in plemenita. Okus je bogat, poln, z bolj izraženo kislino zlasti v slabših letnikih. Alkohol je običajno malo nižji. Odličen je za plemenitenje drugih vin. Za posebne kakovosti in za staranje ni najbolj primeren.


    Vir: SloVino

    Društvo vinogradnikov Slovenske Istre, Marezige 24, 6273 Marezige - Email: info@kraljica-istre.si, info@dvsi.si - Telefon: 041/518287