Cipro

    Nekateri ga bolje poznajo pod sinonimom Muškat ruža (Hrvaška Istra) ali Moscato rosa (Trentino, Italija). V Bertokih mu zaradi visoke vsebnosti alkohola rečejo Likor. Istrski ampelograf Vitolovič je svoje navdušenje nad to sorto pokazal z besedami: 'to je najboljše desertno istrsko vino, ki se lahko kosa z najboljšimi svetovnimi desertnimi vini'. Dejansko je s tem stavkom povedal vse. Za Cipro je namreč značilna visoka sladkorna stopnja ob trgatvi (28 - 32 brix), ki omogoča pridobivanje vin z visokim odstotkom alkohola in tudi dokaj visokim preostankom sladkorja. Kar daje poleg izjemne aromatike (jagode, vrtnica, muškatne zaznave) pravo likersko vino. Cipro je izjemno občutljiv na naravne razmere, zato ga ne smemo saditi kamorkoli, temveč podobno kot beli muškat na zračne, dobro osončene lege, da lahko doseže visoko sladkorno stopnjo in se izrazi v vsej svoji tipičnosti. V prvih letih rodnosti cipro s kvaliteto pridelka običajno razočara, tako da pravi Cipro dobimo šele iz starejših, v rasti in pridelku bolj umirjenih trt.

    Društvo vinogradnikov Slovenske Istre, Marezige 24, 6273 Marezige - Email: info@kraljica-istre.si, info@dvsi.si - Telefon: 041/518287